Türk Yönetmen Zeki Ökten

0

Türk sinemasında önemli bir yere sahip Zeki Ökten(68), 4 Ağustos 1941’de İstanbul ‘da doğdu, 19 Aralık 2009’da dünyaya gözlerini kapattı.

Türk sinemasını geliştiren ve büyümesinde büyük katkı sağlayan iyi bir yönetmendi.

Zeki Ökten Haydar Paşa lisesinden mezun oldu. Hayalindeki mesleği yapma yolunda  Yeşilçam’ın ünlü yönetmenlerinin yanında asistanlık yaptı ve 1961 yılında Nişan Hançer ‘ in yönetmenliğini yaptığı ” Acı Zeytin ” adlı filmle sinema dünyasına adım attı.

 

 

Yılmaz Güney ‘in senaryosunu yazdığı ” SÜRÜ ” filmi ile”yeni sinema”nın öncülerinden biri oldu.Ökten ulusal ve uluslararası bir çok ödülde aldı.

19 Aralık 2009 günü saat 18:15 sularında , önceki gün kalp ve damar hastalığı şikayetiyle acil olarak yattığı hastanede geçirdiği operasyonun ardından hayatını kaybetti.

Ökten ,törenden sonra Teşvikiye Camii’inde kılınan öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.

Türk sinemasının en önemli  yönetmenlerinden Zeki Ökten için dostları şu cümleleri söyledi ;

” İnsanın aklını alamayacağı kadar mütevazı , başarılarıyla övünmeyen , bunu başkalarına bırakan sessiz ve bir o kadar da coşkulu bir adam… “

Hatta arkadaşı Hülya Uçansu çıktığı bir programda Zeki Ökten için ” iyi bir yönetmenden öte , iyi bir insandı “ demiştir.

ÖDÜLLERİ

* En iyi film ( Güle Güle ) 8. Magazin Gazetecileri Derneği Ödülleri 2000

* En iyi film ( Güle Güle ) 37. Antalya Film Şenliği 2000

* Mansiyon ( Pehlivan ) 35. Berlin Filmi Festivali 1985

* En iyi film ( Pehlivan ) 7. Polermo Spor Filmleri Festivali 1985

* En iyi yönetmen ( Faize Hücum ) 20. Antalya Film Şenliği 1983

* Jüri özel ödülü ( Düşman ) 30. Berlin Film Festivali 1980

* En iyi film ( Sürü ) Locarno Film Festivali 1979

* En iyi film ( Sürü ) 10. Uluslararası Antwerp Film Festivali 1980

* En iyi film ( Sürü ) 17. Antalya film şenliği 1980

* En iyi senaryo ( Sürü ) 17. Antalya Film Şenliği 1980

Filmografisi aşağıdaki gibidir.

Gülüm (2002)
Güle güle (1999)
Üzerine Söylenmemiş Her Şey (1995)
Saygilar Bizden (1992) Tv dizisi
Düttürü Dünya (1988)
Davaci(1986)
Kan (1986)
Ses(1986)
Firar (1984)
Pehlivan (1984)
Derman (1983)
Faize Hücum (1982)
Düşman (1979)
Sürü (1978)
Çöpçüler Kralı (1977)
Sevgili Dayım (1977)
Kapıcılar Kralı (1976)
Hanzo (1975)
Kaynanalar (1975)
Şaşkın Damat (1975)
Askerin Dönüşü (1974)
Boşver ArkadaŞ (1974)
Hasret (1974)
Ağrı Dağının Gazabı (1973)
Bir Demet Menekşe (1973)
Vurgun (1973)
Ölüm Pazarı (1963)

 

Share

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here