Denizlerin Vahşi Çocuğu”Köpek Balığı”
Birçoğumuzun sadece uzaktan gördüğü ve belki de hiç göremeyip, dehşetine fotoğraflardan tanık olduğu köpek balıkları. Ne kadar muazzam varlıklar öyle değil mi? Güçleri ile, yapıları ile, hatta insanlara ve hayvanlara dehşet saçması ile diğerlerinden çok farklı. Köpek balığı deyince sizde bir adım geri gitmiyor musunuz?
Filmlerin en asil katili ve suyun vahşi çocuğu. Suya giren insanların tedirginlik sebebi olan köpek balıklarını incelemek ister misiniz? Verdiği dehşetin sebebine yakından tanık olmak? Haydi öyleyse birlikte öğrenelim.
Köpek Balığı
Filmlerde denizlerin sessiz katili olarak görülen köpek balığı; kıkırdaklı balıklar sınıfının, Elasmobranchii alt sınıfını oluşturan, iki üst takımdan biri Selachimorpha içinde sınıflanan deniz canlılarıdır. Bazı insanların korkunç bulduğu bu vahşi güzellik; her zaman insanları yemez filmlerde anlatıldığı gibi. Beslenme şekillerini üç grupta inceleyebiliriz;
? Serbest yüzen deniz canlılarıyla beslenenler: Hexanchub, Lamnidae, Alopias, Carcharhinidae, Squalidae, Somniosus
? Tabanda yaşayan deniz canlılarıyla beslenenler: Heterodontida, Scyliorhinidae, Triakidae, Oxynotidae, Echinorhinidae, Pristiophoridae, Squatinoidei
? Planktonla beslenenler: Dev köpek balığı (Cetorhinus maximus), balina köpekbalığı (Rhincodontidae)
Yaşamak için su ayrımı yapmayan büyük dostlarımız hem okyanuslarda, hem de tatlı sularda karşınıza çıkabilirler. (Tabi ben karşılaşmamanızdan yanayım ama yine de siz bilirsiniz.) Genel olarak tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz’in karanlık derinliklerinde yaşam süren köpek balıklarının; günümüzde yaşayan 360 türü olduğu bilinmektedir. Bu 360 tür sekiz takımda sınıflandırılmaktadır.
Yapılan araştırmalara ve bulunan fosillere göre köpek balıklarının 400 milyon yıldan bu yana Dünya üzerinde olduğu bilinmektedir. Tabi bu durumda onları dünyanın en yaşlı ve ürkütücü hayvanları yapar. Köpek balıklarının vücut yapıları kemikler yerinde kıkırdaktan oluşmuştur. Bu da onlar için bir avantajdır. Bu kadar büyük canlıların nasıl bu kadar hızlı hareket ettiklerini merak ediyorsanız; işte cevabı! Kıkırdaktan oluşan yapıları nedeniyle su altında oldukça kıvrak olan köpek balıklarının diğerlerine göre bir dezavantajları var. Bu da; kemikli balıklarda bulunan, su içinde dengede kalmalarını sağlayan yüzme keselerinin olmamasıdır. Köpek balıklarının yüzme keseleri olmadığından dolayı, yüzmeyi bıraktıkları an dibe çökerler. Fakat su keselerinin olmaması, su içinde dikey bir biçimde çok hızlı hareket etmelerini sağlar. Bununla birlikte vücutlarının %20’sini oluşturan karaciğerlerin, köpek balıklarına pozitif bir yüzerlilik kazandırdıkları söyleniyor.
Beslenmeden hayatta kalmak olur mu hiç? Suların vahşi çocukları olan köpek balıklarının doğal besinleri arasına girenler; büyük balıklar, mürekkep balıkları ve diğer köpek balıklarıdır. Koku alma ve işitme duyuları, görme duyusuna nazaran kat kat daha fazla gelişmiştir. Çok küçük sesleri duyabilen ve geldiği yönü tahmin edebilen köpek balıklarının görme duyuları bu kadar iyi gelişmemiştir. Derinlerde yaşayan türlerin buna ihtiyacı da yoktur. Birçok köpek balığı türünün ortalama olarak 20-30 yıl yaşadığı bilinmektedir. Fakat bazı türler 100 ila 150 yıl kadar uzun ömürlü olabiliyor.
Sıcak ya da soğuk deniz fark etmeksizin bütün sahil ve açık denizlerde yaşayan bu büyük dostlarımızın ne zaman nerede olacağını bilemeyiz. Yüzeye yakın yerlerden, karanlık diplere kadar değişen derinliklerde yaşayabilirler. Balıklar aleminin en eski varlıklarından biri olan köpek balıkları su içinde yırtıcılıkları ve oburlukları ile ünlüdür. Boyları ve ağırlıkları türlerine göre değişen köpek balıklarının bazılarının boyları 1 metre kadar olup, bazılarının boyu 15 metreye kadar uzar. Ağırlıkları ise 200 kilodan 20 tona kadar değişir. Bizim sularımızda yaşayan köpek balıkları genellikle küçük olarak tarif edebileceğimiz türlerdir. Boyları 1-2 metre ve ağırlıkları 200 kilo kadardır. Fakat yinede küçük olmaları tehlikeli olmadıklarını göstermez.
Yırtıcılıkları ve oburlukları ile ün yapmış olan büyük dostlarımızın ağızlarında birkaç sıra sivri diş bulunmaktadır. Bulunan bu dişlerin hepsi, sivri uçlu ve üçgen şeklindedir. Bununla birlikte dişleri çentikli ve oldukça keskindir. (Sanırım dişlerden uzak durmak gerekiyor. Dişler olmasa çok sevimli hayvanlar oysa ki! ?♀️)
Avını tek parça halinde yutabilecek kadar büyük olan ağızları, alt kısımda yarım ay şeklinde bulunan bir yarık halindedir. Çenesinin üst kısmının alt kısmından uzun olması başının ağzının ilerisinde kalmasını sağlıyor. Normal balıklar bulunan solungaç yerine, başlarının iki yanında solungaç yarıkları yer alır. Köpek balıkları ağızlarından aldıkları suyu bu yarıklardan dışarıya aktarırlar. Bu büyük dostlarımızın iskelet yapıları kemik yerine kıkırdak halinde olduğundan (tabi bu onu yiyenler için geçerli!) bıçakla parçalamak mümkündür.
Suyun en yaşlı evlatlarının sırt kısımları genellikle yeşil-mavi, boz, esmer veya siyah renktedir. Diplerde yaşayan köpek balıklarını ise bazen fark edemezsiniz bile. Zira bulundukları yerde kamufle olacak renklere sahiptirler. Derilerini kaplayan pullar sert ve diktir. (Yine avlanmalarına karşı olduğunu belirtmek isterim!) Köpek balıklarını avlayanlar, (özellikle marangozlar) derilerini tahta cilalamakta kullanırlar. Bununla birlikte köpek balığı derisi madeni eşyaları parlatmaya da yarar. Bazı köpek balıklarının derilerinde bulunan dikenlerde çabuk kapanmayan yaralar açan ve şiddetli sancılara yol açan zehirli maddeler bulunur. Bazı türlerinin de gözlerinin arkasında elektrik veren bir organ vardır. Bu sayede gözüne kestirdiği avını elektrik vererek şoka uğratır ve yer. Bu tür köpek balıkları insanlar ve sandallar için oldukça tehlikelidir.
Diğer deniz hayvanlarını kendine besin seçen köpek balıkları avlarını tüm bir şekilde de yutabilirler. Küçük türler ise dişlerinin elverişli olmaması nedeni ile; küçük deniz hayvancıkları, deniz bitkileri, hatta gözle görülmeyecek kadar küçük su varlıkları ile beslenir. Deniz ve okyanuslarda bilinen en büyük balık türü olan köpek balığı, bütün denizlerde yaşayabilir. Bu arada; Nikaragua’da bulunan Tuzlu Göl’de de köpek balığı vardır.
Üremelerine de değinecek olursak; bazı köpek balığı türleri yumurta ile çoğalırlar. Dikdörtgene benzeyen yumurtalar yosunlara tutunur. Bazı köpek balığı türleri ise yavrularını canlı olarak dünyaya getirirler. Bahar ve yaz ayları da üreme mevsimleridir.
Sularımızda yaşayan köpek balıklarından bazıları ise; Kedi balığı; camgöz, boz camgöz, mahmuzlu camgöz, harharyas, dikburun harharyas, pamuk balığı, sapan balığı, keler, çekiç balığı.
Bu arada kulağa kötü geldiğinin farkındayım ama köpek balığı etini birçok ülke tüketmekte. Karaciğeri A vitamini deposu olduğu için zengin bir besin maddesidir. Norveç başta olmak üzere birçok ülkede köpek balığı yenilmektedir.
Köpek Balıkları Hakkında
? Bir köpek balığı yaşamı boyunca 30.000 dişe sahip olabilir. Bu dişler ağzının içinde yer değiştirebilir ve yenileri gelir.
? Balina köpek balıkları adı verilen tür 100 yıl kadar yaşayabilir.
? Köpek balıkları “Electrosense” adlı duyuları sayesinde elektrik sinyallerini algılar ve avlarına yaklaşırken avantajlı olurlar.
? Suda ki basınç değişimine duyarlı olan köpek balıklar; özel hücreleri ve etrafında bulunan minik tüyler sayesinde basınç değişimini anlayabilirler.
? Okyanusun Çöp Kutusu adını verdikleri kaplan köpek balığı önüne çıkan her şeyi yer.
? Köpek balığının derisinin bu kadar kalın ve sert olmasının nedeni kolajen adında ki proteinden oluşmasıdır.
? Yavrularını canlı dünyaya getiren köpek balıklarının hamileliği türüne bağlı olarak 5 ay ile 3,5 yıl arasında değişir.
? Dişi köpek balıkları erkeklerine oranla daha iridir.
? Boğa köpek balıkları tatlı suda yaşayabilirler.
? Kuyruğu kılıç görevi gören ve vücudunun yarısı kadar büyüyebilen köpek balığı türü Alopias’tır
? Okyanusun karanlık sularında yaşayan birçok köpek balığı biyoluminesans özelliğine sahiptir. Bu özellik ise onlara kendiliğinden ışık saçma yeteneğini verir.
? Tarihte ki ilk köpek balığı saldırısı; yazılı olarak milattan önce 400. yıllarda yaşamış olan Heredot tarafından rapor edilmiştir.
? Nedeni bilinmez ama köpek balıkları en çok erkeklere saldırmakta. Yapılan araştırmalara göre yapılan saldırıların %90’ı erkeklere olmuştur.
? 19. yüzyıla kadar bazı Güney Pasifik adalarında köpek balıklarını tanrı olarak kabul etmiş ve onlara kurbanlar sunmuşlardır.
? Dünya üzerinde bulunan en sıra dışı ve nadir köpek balığı Megachasma Pelagios köpek balığıdır. 1976 yılında keşfedilmiş ve sadece 57 tane görülmüştür.
? En küçük köpek balığı; fenerli cüce köpek balığıdır. Orijinal adı Dwarf lanternshark olan minik dostumuz en fazla 22 cm oluyor.
Köpek Balığı Türleri
Genel özelliklerini öğrenip kendisini yakından tanıdığımız köpek balıklarının türlerini de öğrenmek istemez misiniz? Öyleyse hep birlikte bakalım.
Bahama Testere Köpek Balığı
Testere balığı olarak ta bilinen bu tür, Atlantik Okyanusu’nda yaşam sürer. Bununla birlikte orijinal adı Pristiophorus Schroederi’dir. Pristiophoridae familyasına ait bir türdür. Korku filmlerinin baş rolünü üstlenecek türde bir görünüme sahip olmasından dolayı karşılaşmak isteyeceğiniz son balıktır.
Büyük Camgöz Köpek Balığı
Büyük camgöz köpek balıklarının orijinal adı Cetorhinus Maximus’dur. Büyük camgöz köpek balıkları; köpek balıkları arasında bilinen 2. en büyük köpek balığıdır. Bilinen en büyük köpek balığı ise; Balina Köpek Balığıdır. Camgöz köpek balıkları çok büyük olmasına rağmen sadece plaktonlar ile beslenirler. Bununla birlikte soğuk ya da sıcak sularda yaşayabilirler. Camgöz köpek balıklarının ağızları o kadar büyüktür ki, ortalama genişliği 1 metreden fazladır.
6 Solungaçlı Büyük Gözlü Köpek Balığı
Adından da anlaşıldığı üzere 6 solungaçlı ve büyük gözleri olan bu köpek balığı; Hexanchus Nakamurai (İnek Köpek Balığı) familyasına aittir. En yırtıcı ve obur türler arasında yerini alır. İnsanlar için oldukça tehlikelidir.
Siyah Resif Köpek Balığı
Küçük köpek balıkları türleri arasında boy gösteren Siyah Resif; çok hızlıdır. Resif köpek balıklarının en küçük olanıdır. Siyah resif köpek balıklarının boyları; 1,5-1,9 metre iken ağırlıkları 20-25 kilogram arasında değişir. Siyah resif köpek balıkları sığ sularda ve kumlu plajlarda yaşamayı tercih eder. Bununla birlikte sıcak suları daha çok sever. İsmini yüzgeçlerinde ki ve kuyruklarında ki siyah renklerden alan siyah resif; okyanuslarda yaşayan en güzel köpek balığı cinsi olarak kabul edilir. Sığ sularda yaşadığından dolayı dalgıçlarla da sık sık muhatap olan siyah resif oldukça sevimli bir görünüme sahip.
Mavi Köpek Balığı
En güzel köpek balığı listesinin başında yer alan mavi köpek balığı; dünya üzerinde en çok avlanan köpek balığıdır. Orijinal adı Prionace Glauca olan bu sevimli türün; burnu ve vücut yapısı torpido şeklindedir. Bu nedenden dolayı da mavi köpek balıklarını tanımak oldukça kolaydır. Mavi köpek balığı 4 metreden uzun olup, 205 kilogramdan daha ağır olabilir. Bununla birlikte oldukça iyi bir yüzücüdür. Onu izlemek ise ayrı bir zevk.
Mavi-Gri Halı Köpek Balığı
Avustralya’nın kuzey doğu kıyılarında yaşayan bu köpek balığı türü oldukça nadir görülen bir türdür. Halı köpek balığı türünün orijinal adı Brachaelurus Colcloughi’dir. İnsanlar için oldukça zararsızdır. Zaten sıklıkla göremeyeceğiniz bir türdür.
Altı Yüzgeçli Küt Burunlu Köpek Balığı
Adından da anlaşıldığı üzere 6 yüzgeçli ve küt burunlu bir köpek balığı olan bu tür; inek köpek balığı ailesinin bir üyesidir. Kafasının her iki yanında 6 solungaç vardır, alt dişleri sarı renkli ve kuyrukları çok uzundur. Orijinal adı; genus hexanchus olan bu köpek balığı, dünyanın en büyük köpek balığı türleri arasında yer alır. Bulunan köpek balığı fosillerine göre 200 milyon yıldır dünya üzerinde ılıman ve tropikal iklim yapısına sahip olan denizlerde yaşar.
6 Yüzgeçli Büyük Burunlu Köpek Balığı
Yine inek köpek balıkları familyasının bir üyesi olan bu büyük burunlu arkadaşlarımızın orijinal adı Notorynchus Cepedianus’dur. Dünyanın hemen hemen her yerinde ki ılıman sularda yaşar ve ılıman sulardan hoşlanır. Oldukça büyük olmasına karşın tehlikeli değildir.
Bronz Balina Köpek Balığı
Birçok ismi olan bu dostumuzun en bilinen isimlerinden biri “Dar dişli köpek balığı” ve “Bakır köpek balığı”dır. Orijinal ismi ise Carcharhinus Brachyurus olan bronz köpek balığı kendisinden küçük köpek balıkları ile beslenip tropikal sularda yaşar. Diğer balıkları da av olarak gören bu tür insanlar tarafından çok fazla avlanmaktadır.
Boğa Köpek Balığı
Geniş ve yassı bir burna sahip olan bu sevimli köpek balığının orijinal adı Crcharhinus Leucas’tır. Hem tatlı suda hem de tuzlu suda yaşayabilen 43 köpek balığı cinsinden biridir. Bronz köpek balığı gibi birçok isimle anılan boğa köpek balığının en bilinen isimleri; “Zambezi Köpek balığı, Nikaragua Köpek balığı ve Ganges Nehri Köpek balığı”dır. Boğa köpek balıkları oldukça saldırgan bir türdür ve insanlara saldırmaktan hiç çekinmezler.
Birmanya Bambu Köpek Balığı
En küçük köpek balıklarından biri olan Bambu köpek balığının boyu sadece 57,5 cm kadar uzar. Orijinal adı Chiloscyllium Burmensis olarak bilinir. Güneydoğu Asya’da ki Mynmar yakınlarında ki tropikal sularda yaşayan nadir köpek balıklarından biridir. Bununla birlikte Hemiscylliidae familyasının bir üyesidir.
Karayipler Resif Köpek Balığı
Orijinal adı Carcharhinus Perezi olarak bilinen bu köpek balığının boyu 3 metreye kadar uzarken, ağırlığı en fazla 70 kilogramdır. Ayrıca Hint Okyanusu’nda yaşayan Gri Resif Köpek Balığı ile de akrabadır.
Karayip Kaba Köpek Balığı
Meksika Körfezi ve Karayip Denizi’nin dibini kendine yuva yapmış olan bu balık, çok nadir görülen köpek balığı türlerinin arasındadır ve 1961 yılında keşfedilmiştir. Orijinal adı Oxynotus Caribbaeus olan bu balık hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır.
Kurabiye Canavarı Köpek Balığı
Orijinal adı İsistius Brasiliensis olan bu köpek balığı; Dalatiidae (Uykucu Köpek Balıkları) familyasının bir üyesidir. Uzun ve ince bir gövdesi vardır. Burnu ise garip bir şekilde koniye benzerdir. Genellikle kahverengi olan bu köpek balığına kurabiye canavarı denmesinin sebebi ise; avlarının üzerinde kurabiye şeklinde diş izleri bırakmasıdır. Daha çok sıcak denizlerde ve derin sularda yaşayan bu balığın bir diğer ismi ise puro köpek balığıdır. Erkeklerin boyu 42 cm ve dişilerin boyu 56 cm’e kadar büyür.
Bakır Köpek Balığı
Genellikle kıyılarda yaşayan bu köpek balığının orijinal adı Carcharhinus Brachyurus’tur ve boyu tam 3,5 metreye kadar ulaşabilir. Avcı olarak nitelendirilen bu köpek balığı ile karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir.
Tepeli Boğa Başlı Köpek Balığı
Avustralya’nın doğu kıyılarında yaşayan bir köpek balığıdır. Genellikle kahverengi olan bu türün; vücudunda baş, sırt ve kuyruğu boyunca bant şekilleri vardır. Orijinal adı Heterodontus Galeatus olan bu köpek balığının diğer isimleri ise; Tepeli Boynuz Köpek Balığı ve Tepeli Port Jackson Köpek Balığı’dır.
Fırfırlı Köpek Balığı
Dünya’nın Merkezine Yolculuk “Mariana Çukuru” yazımızda bulunan Mariana Çukuru Sakinleri bölümünden tanıdığımız Fırfırlı Köpek Balığı; yılan balığına benzeyen bir türdür. Büyük Beyaz Köpek Balığı ve Çekiç Başlı Köpek Balığı ile aynı familyadan olan Fırfırlı Köpek balığının diş yapısı ve 3,5 yıl süren hamileliği ilginizi çekecektir. 25’lik sıralar halinde dizilmiş keskin dişleri ile oldukça derinlerde yaşayan bu köpek balığının diğer isimleri; Lock Ness Canavarı, Deniz Serpeni ve Canlı Fosil’dir. Mariana Çukuru haricinde; Avustralya, Karayipler, Batı Afrika, Yeni Zelanda ve Güneydoğu Asya sularında yaşar.
Galapagos Boğa Başlı Köpek Balığı
Çok güzel bir görünüme sahip olan bu köpek balıkları sadece 1 metreye kadar büyüyebilir. Bununla birlikte farklı yüzgeçleri ile okyanusun dibini tarayan bu balıklar; Jura dönemine ait olup, Heterodontidae familyasının bir üyesidir. Hakkında oldukça az şey bilinen bu köpek balığının orijinal ismi ise; Heterodontus Quoyi’dir.
Goblin Köpek Balığı
Yine Mariana Çukuru sakinlerinden biri olan (Aslında hiç sakin bir tür değildir!) Goblin Köpek Balığı; diğer isimleri ile, Cin Köpek Balığı ve Kuzgun Köpek Balığı’dır. Mariana Çukuru’nun derinlikleri haricinde Hint Okyanusu, Atlas ve Pasifik Okyanusu’nda bulunurlar. Okyanusun 1.200 metre derinliklerinde yaşayan Goblinler av konusunda hiç seçici değillerdir.
Gri Resif Köpek Balığı
Bu köpek balığı cinsi orta boylu bir köpek balığı olup birçok isimle tanınmaktadır. Bunlardan bazıları ise; “bronz whaler köpek balığı ve short nose blacktail”dir. Orijinal ismi ise; Carcharhinus Amblyrhynchos’dur. Bu türün düz ve beyaz uçlu sırt yüzgeci bulunur.25 yıl kadar ömürleri olan bu köpek balıklarının boyları 2,5 metre kadar olup, ağırlıkları ise 35 kilogram kadardır.
Büyük Çekiç Köpek Balığı
Kafaları T şeklinde olan bu köpek balığı türü en çok bilinen türler arasında yerini alır. Çekiç balığı veya çekiç kafalı köpek balığı denir.
Büyük Beyaz Köpek Balığı
Yemek yemeden 3 ay kadar yaşayabilen bu köpek balıklarının en tehlikeli türlerden biri olduğunu bilmeyen yoktur galiba. Halk arasında katil köpek balığı olarak ta bilinen bu cins, 3-4 metre kadar olup, keskin dişlere sahiptir.
Greenland Köpek Balığı
En büyük köpek balıkları arasına giren bu tür, soğuk suda yaşamayı sever. Büyüme hızları çok yavaştır. Yılda sadece 1 cm büyüyen bu türler, çok yavaş hareket ederler. Kendileri yavaştır ama hızlı hareket eden canlılarla beslenmeyi tercih eder.
Japon Testere Köpek Balığı
İsmini burnunun kenarında ki tırtıklı dişlerden alan bu köpek balığı, aynı bir testere görünümüne sahiptir. Nadir görülen köpek balığı türleri arasındadır. Bununla birlikte Kuzey-Batı Pasifik Okyanusu’nda yaşar. Testere Köpek Balığı ailesinin bir üyesi. Bu familyanın orijinal adı ise; Pristiophoridae’dir.
Japon Wobbegong Köpek Balığı
Batı Pasifik Okyanusu’nda yaşar ve halı köpek balığı familyasının 12 üyesinden birisidir. Bu sevimli köpek balığının orijinal adı Orectolobus Japonicas’dır.
Yaprak Boylu Gulper Köpek Balığı
Orijinal adı Centrophorus Squamosus’tur. Dogfish familyasının bir üyesi olan bu dostumuzun büyük yeşil gözleri vardır. Bu türlerde anal yüzgeçler yoktur ve sırt yüzgeçlerinde dikenler vardır. En küçük türlerden biri olan bu balığın boyu en fazla 150 cm boya ulaşabilirler.
Limon Köpek Balığı
En çok tanınan köpek balıklarından biri olan Limon Köpek Balıkları; 3,5 metre boya ve 190 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilirler. Orijinal adı Negaprion Brevirostris’dir.
Leopar Köpek Balığı
Adından da anlaşıldığı üzere leopar desenlerine sahip olan bu köpek balığının orijinal adı; Triakis Semifasciata’dır. Leopar köpek balıkları ılıman suları sever ve ilk yaşam tercihleri bu sulardır. Bu sevimli dostlarımız kendilerinden küçük deniz canlılarını, balıkları ve kabuklu deniz canlılarını yerler.
Mako Köpek Balığı
Çok hızlı yüzme yetileri olan bu hayvanların nesli tükenmektedir. Mako Köpek Balığı’nın günümüzde yaşayan 2 türü bulunmaktadır. Bunlarda; Longfin Makos ve Shortfin Makos köpek balıklarıdır. Longfin köpek balıklarının boyları 4,5 metre olup ağırlıkları 170 kilogramdır. Shortfin Makos Köpek balıkları ise; Longfin’lerin yarısı kadardır. Bu iki türde çarpık ve çirkin dişlere sahiptir. Büyük beyaz köpek balıklarının daha küçük versiyonlarıdır. Çarpık dişleri ağızları kapalı iken bile görünür.
Megalodon Köpek Balığı
Orijinal adı Carcharodon’dur. Nesli tükenen bu köpek balıklarının 10 ile 70 milyon yıl önce yaşadığı bilinmektedir. Okyanusların en büyük avcılarından biri olan bu devasa köpek balıklarının boyları tam olarak bilinmese bile bulunan fosillere göre 12 ile 18 metre arasındadır.
Hemşire Köpek Balığı
Deniz tabanında ki kumları emerek avlanan hemşire köpek balıklarının orijinal adı; Ginglymostoma Cirratum’dur. Adını ise kumları emerken çıkardığı garip seslerden almıştır. 25 ile 35 yıl arasında bir yaşam süren hemşire köpek balıkları 4,5 metreye kadar uzayabilir ve 150 kilogram ağırlığına kadar çıkabilirler.
Pasifik Uykucu Köpek Balığı
Adı gibi uykucu olan bu köpek balıkları sıcak ve soğuk sularda yaşarlar. Genel olarak suyun orta ve derin kısımlarında bulunan bu varlıklar 4 metreye kadar büyüyebilirler. Salyangoz, ahtopot, yengeç, kalamar ve hatta yunus balıkları ile de beslenmektedirler.
Porbeagle Köpek Balığı
Diğer adı tazı köpek balığı olarak ta bilinen bu balığın orijinal ismi; Lamna Nasus’dur. Diğer köpek balıkları gibi birçok isme sahip olan bu balığın isimlerinden bazıları şunlardır; uskumru köpekbalığı, mavi köpek ve beaumaris köpekbalığı’dır. Boyları oldukça büyük olan bu köpek balıkları; Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika, Brezilya, Arjantin, Kanada ve Şili’de yaşar.
Port Jackson Köpek Balığı
Orijinal adı Heterodontus Portusjacksoni’dir. Port Jackson köpek balıkları 1,65 metre kadar büyüyebiliyorlar.
Portekiz Dogfish Köpek Balığı
Derin suların vahşi çocukları olan bu türün orijinal adı Centroscymnus Coelolepis’tir. En derinlerde yaşayan köpek balıklarından biridir. Yaklaşık olarak 1.000 derinliğinde yaşayan bu balıklar büyüdükleri zaman 1,58 metreye kadar uzayabilir. Bazı zamanlarda 3.7 km kadar derinliklere de inebilirler.
Dikenli Dogfish Köpek Balığı
Orijinal adı Oxynotus Bruniensis olan bu balık Avustralya ve Yeni Zelanda’da görülmüştür. Bununla birlikte sadece ılıman sularda ve bir hayli derinlerde yaşar.
Resif Köpek Balığı
Mercanların ekosistemlerinden faydalanarak beslenen bu balıklar, Marcan kayalıklarında yaşarlar ve 3 metreye kadar büyüyebilirler. Bununla birlikte birçok cinsi vardır.
Yelken Yüzgeçli Köpek Balığı
Orijinal adı Oxynotus Paradoxus’dur ve Kuzey Atlantik okyanusunun derinliklerinde yaşarlar. Nadir görülen bu köpek balığı türleri çok iyi yüzücü değillerdir.
Kum Köpek Balığı
Orijinal adı Carcharias Taurus olan bu köpek balığının birçok ismi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır; kum kaplan köpekbalığı, gri hemşire köpekbalığı ve çarpık dişli köpekbalığı’dır. Kıyı alanlarda yüzdüğü için kum köpek balığı adını vermişlerdir. Oldukça saldırgan görünümüne rağmen kendilerini tehlike de hissetmedikleri sürece saldırmazlar. Devasa boyutta ki bu balıklar 3,2 metre boyda ve 200 kilogram ağırlığa sahip olabilirler. Akvaryumda da yaşayabilen bu canlılar genellikle insanların ziyaretine açık akvaryumlara hapsedilirler. Yaklaşık olarak 7 yıla kadar yaşamaktadır.
Testere Kuyruklu Melek Köpek Balığı
Orijinal adı Squatina Aculeata olan bu köpek balığı türleri tropikal Akdeniz sularında ve doğu Atlantik Okyanusu’nda yaşarlar. Bununla birlikte nesli tükenmekte olan canlılardan bir tanesidir. Bir diğer ismi maymun balığı olan bu köpek balığının görüntüsü de oldukça sevimlidir.
Taraklı Çekiç Balığı
Başlarında bulunan çentiklerden dolayı bu ismi almışlardır. Orijinal adı Sphyrna Lewini’dir. Bununla birlikte beslendikleri; yengeç, istakoz, karides, küçük köpekbalıkları ve hatta deniz yılanlarıdır.
Kısa Kanatlı Mako Köpek Balığı
Orijinal adı İsurus Oxyrinchus olan bu köpek balığı okyanusun en hızlı balıklarından biridir. Saatte 96 kilometre hıza kadar ulaşan bu varlıklar oldukça tehlikeli türlerdir.
İpeksi Köpek Balığı
Orijinal adı Carcharhinus Falciformis olan bu tür; ismini derisinin pürüzsüz ve ipeksi dokusundan alır. İnce ve aerodinamik bir yapıya sahip olan bu köpek balıklarının boyu 3,5 metre olurken, ağırlıkları ise 350 kilogram civarındadır.
Gümüş Uçlu Köpek Balığı
Orijinal adı Carcharhinus Albimarginatus olan bu devasa köpek balığı; en büyük resif türlerinden biridir. 3 metrelik bir boya ve 170 kilogram ağırlığa kadar büyüyebilmektedir.
Hırsız Köpek Balığı
Diğer adı Tilki Köpek Balığının, orijinal adı; Alopias Vulpinus’dur. İsmini bir hayli büyük kuyruk yüzgecinden almıştır. Hakkında çok az bilgi olan bu balığın kökeni hakkında çok fazla şey bilinmemektedir.
Kaplan Köpek Balığı
Tropikal ve ılıman sularda yaşayan bu köpek balığı en tehlikeli köpek balığı türlerinden biridir. Oldukça yırtıcı olan bu hayvanlar 5 metrelik bir boya ve 800 kilogram ağırlığa sahip olabilirler. Vücutlarında kaplan çizgileri olan bu balıkların orijinal isimleri Galeocerdo Cuvier’dir.
Balina Köpek Balığı
Suyun üstünde veya yüzeyinde yaşayan bu canlıların dev solungaçları filtre görevi görür. Dünyanın en büyük köpek balığı unvanını kimseye kaptırmayan bu dev, yaklaşık olarak bir okul otobüsü büyüklüğündedir. Yetişkin bir köpek balığı 10-12 metre olup, 15 ton ağırlığa çıkabilirler.
Beyaz Uçlu Resif Köpek Balığı
Orijinal adı Triaenodon Obesus olan beyaz uçlu köpek balığı türü; İndo-Pasifik Okyanusu’nda yaşayan en yaygın köpek balığıdır. Sırt yüzgecinde bulunan beyaz renklerden dolayı Beyaz Uçlu Köpek Balığı adını almıştır.
Zebra Boğa Başlı Köpek Balığı
Pasifik Okyanusu’nda yaşayan bu köpek balığı türü bir hayli küçük olup kendinden küçük canlılarla beslenmektedir. Orijinal adı ise; Heterodontus Zebra’dır
Zebra Köpek Balığı
En ilginç köpek balıklarından biri olan Zebra köpek balığının orijinal adı; Stegostoma Fasciatum’dur. Görünümü oldukça güzel olan bu balıklar yakalanıp akvaryumlara hapsedilmektedir. Ömürleri boyunca renk değiştiren bu canlı, yavru iken çizgili olurlar fakat büyüdükçe leopar desenlerine dönerler. 2 veya 3,5 metre boya sahip olan bu balıklar; 20 ile 30 kiloya kadar ulaşabilirler. Bununla birlikte 25-35 yıl ömürleri vardır.
Köpek Balığı Saldırısına En Çok Maruz Kalan 10 Sahil
Dünya üzerinde tatil için koşa koşa gittiğiniz sahillerin köpek balıkları ile kuşatıldığını düşündünüz mü hiç? Suyun için keyifle yüzerken size doğru son sürat gelen bir köpek balığı? Aman Allah’ım! dediğinizi duyar gibiyim. O hataya düşmemeniz için sizlere dünya üzerinde bulunan ve köpek balığı saldırısına maruz kalan sahilleri göstereceğiz.
Vava’u Adaları, Tonga, Güney Pasifik
Tonga’ya bağlı bu cennet gibi adalarda, daha önce hiç köpek balığı saldırısı olmamış olsa da bu yıllarda yapılan araştırmalara göre; köpek balıklarının yeni yerleşim yerleri aradığı biliniyor. Okyanusları geçen köpek balıklarının yerleşimi için ideal olan bu adada bir köpek balığı ile karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek!
Hong Kong, Çin
1955 yılında gerçekleşmiş olan sayısız ölümün sebebi kim derseniz eğer; Boğa Köpek Balıkları! Bu saldırılardan sonra yetkililer açık denizlere ağ sistemleri yerleştirmiş ve köpek balıklarının sahillere yaklaşımını engellemiştir. Son yıllarda Hong Kong sahilleri de pek bir sakin! derseniz, bir kez daha düşünün derim. Yukarıda ki dişlere bakın ve bu ağın bir garanti olmadığını aklınıza getirin!
Dicle (Tigris) Nehri
Köpek balıklarının sıcak suyu sevdiğini söylemiştik değil mi? Avlanmak uğruna temiz su nehirlerinde de yüzebilen köpek balıkları ile karşılaşma ihtimaliniz ne kadar? İran’da görülen köpek balığı saldırıları her ne kadar azalmış olsa da Orta Doğu’nun merkezinde hala vahşi saldırılar görülüyor. Aşkından hüzünlenen Dicle’nin sularında sessiz canavarlar dolaşıyor. Efsane olmaktan çok uzakta, gerçeklerle yüzleşmeye hazır mısınız?
Kosi Koyu, Güney Afrika
Bir cennetten fırlamış gibi görünen, Güney Afrika’nın en güzel köşelerinde yer alan Kosi Koyu 4 gölü ile birlikte Hint Okyanusu’na açılır. Bu muhteşem tatil yerlerinde keyif yapmak çok cazip görünüyor değil mi? Dinleyin öyleyse! Köpek Balıkları avlanmak için Kosi Koyu’nda sık sık boy gösteriyor. Bu yiyecek olmak istemezsiniz öyle değil mi?
Bolinas Beach, Kuzey Kalifornia
Beyaz köpek balıkları ne kadar sevimli değil mi? Bir o kadar da tehlikeli! Bu küçük ve sevimli sahil San Francisco’da bulunuyor. Bolinas Plajı, Stinson ve Point Reyes ile bir kırmızı üçgen oluşturuyor. Beyaz köpek balıklarının avlanma bölgeleri olan bu üçgen insanlar için oldukça tehlikeli.
Cocos Adası, Kosta Rika
Oldukça küçük bir ülke olan Kosta Rika’da bulunan ve Jurassic Park ve Robinson Crusoe filmlerine ev sahipliği yapan; Pasifik Okyanusu’nun nadide mücevheri Cocos Adası… Gezginlerin gitmeyi çok istediği ama cesaret edemediği, dünya üzerinde köpek balıklarının toplu olarak görüldüğü yerdir Cocos. Peki ya sizin cesaretiniz var mı?
Recife, Brezilya
Brezilya’nın en sevilen ve en güzel sahil şeridi olan Recife; sayısız kere köpek balığı saldırısına uğramış bahtsız bir sahildir. Yılın çoğu döneminde yoğun bir kalabalığı kucaklayan sahilde insanların bu kadar cesaretli olma sebebini hala anlamış değilim! Fakat siz buraya giderseniz pek derinlere inmemenizi tavsiye ederim. Köpek balığı yemi olmak istemiyorsanız kıyılarda kalmalısınız.
Köpekbalığı Geçidi, Gansbaai, Güney Afrika
Adından da anlaşıldığı gibi oldukça tehlikeli olan ve köpek balığı geçidi olarak bilinen “Gansbaai”, Cape Town’a giden bir tünel konumundadır. Sadece cesaretli olan insanların gidip gördüğü bu yer; beyaz köpek balıklarının yuvası olarak ta biliniyor. Burada yapılan en popüler aktivite ise kafesle suya dalma. (Yine de bunu yapan bir insanın bittiğinde bile rüyasında köpek balıkları ile uğraştığını düşünüyorum!)
New Smyrna Plajı, Florida
Tatil, kum, güneş ve deniz için Florida’nın tanımı diyebiliriz. Herkese uyan iklimi ve güzel sahilleri ile yıl içerisinde milyarlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Ben bir gezginim ve Florida’yı da gezmek, orada tatil yapmak istiyorum diyorsanız; burası bir cennet. Fakat tek gezgin siz değilsiniz. Birde deniz gezginleri var. Beyaz köpek balıkları Florida sahillerine aşık olmalı!
Brisbane, Avustralya
Avustralya sahillerinde görebilecekleriniz; çılgın sörfçüler, korkusuz yüzücüler ve sayısı binleri aşan köpek balıkları. En yüksek saldırı oranı ise; kuzey sahillerde meydana gelir. O zaman bizde diğer sahillere gideriz! diyorsanız, hemen sevinmeyin derim. Çünkü Avustralya’da bulunan her sahil köpek balığı saldırısına açıktır. Bununla birlikte Brisbane, sıcak suyuna bayılan beyaz köpek balıkları sizlere korkulu anlar yaşatabilir. Onun için tavsiyem derinlere açılmamak ve kıyıda da dikkatli olmaktır.
En İyi 5 Köpek Balığı Filmi
Film izlemeyi çok seviyorum! Köpek balığının bulunduğu plajlara gidemiyorum! (Gitmekte istemeyin mümkünse.) Fakat görmeyi çok istiyor ve keyifli vakit geçirmek istiyorum diyorsanız eğer; tam da size göre filmlerim var. Aksiyonu bol, kan, korku ve gerilim deyince akla ilk gelen köpek balıkları oluyor öyle değil mi? İşte tam da bu yüzden bu dehşete tanık olmak için film izliyorsanız, en iyi 5 köpek balığı filmini birlikte görelim.
Bait (Yem)
Gelmiş geçmiş en iyi korku filmlerinden biri olan Yem, sizleri oturduğunuz koltuğa sindirecek. İnanın bana alnınızdan terler akarken, parmaklarınızı birbirine kilitleyip, köpek balığının gelip gelmeyeceğini kontrol edeceksiniz.
Açık Deniz (Open Water)
Merakla beklenilen ve muhteşem bir heyecanla seyirci ile buluşan film hayat hikayeleri, dram ve gerilim ile baştan sonra harikulade bir yapıt.
Denizin Dişleri (The Reef)
Adının bile saçtığı dehşetten etkileniyorsanız doğru yerdesiniz demektir. Kesinlikle izlenmesi gereken bir film. Başarılı bir yönetmen önderliğinde ve başarılı oyuncu kadrosu ile muhteşem bir gerilim filmi.
Karanlık Sular (The Shallows)
Korkuyu iliklerinizde hissedeceğiniz ve kendinizi onun yerine koyacağınız bir film. Peki ya kurtulabilecek mi?
Jaws
Oldukça izlenen ve devamı da çekilen ilk film. Deniz ve köpek balıklarının uyumunu, büyük birer avcı olarak köpek balıklarının muazzam yaratılışlarını görmek ister misiniz? Kesinlikle doğru yerdesiniz.
- Evden Eve Nakliyat Yapmak İçin 10 Neden - 1 Eylül 2018
- 30 Mart’ta ”Vahşiler’ Sinemalarda - 26 Mart 2018
- 30 Mart’ta ”Escape Plan 2: Hades” Sinemalarda - 25 Mart 2018