Penguenler Hakkında Bilmediklerimiz

0

Penguenler Hakkında Bilmediklerimiz

Bu ne sevimlilik yahu! dedirten bu minik dostlarımız kimler diye sorsam, hep bir ağızdan “Penguenler” der misiniz? Paytak paytak adımları ve minik bedenleri ile sanırım karşılaştığınızda direk sempati beslemenizi sağlayacak tek hayvan. Bu da ise bu sevimli minikleri tanıyacağız.

Genel bir tanım yapmak gerekirse; Penguengiller familyasını oluşturan penguenler, uçamayan, perde ayaklı (işte bu yüzden paytak paytak yürüyorlar) ve dimdik durabilen deniz kuşlarıdır. Kanatları yok ama yine de sevimli. Genel olarak; Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos kıyılarında yaşarlar. Bununla birlikte Kuzey Kutbunda hiç bulunmazlar. Bu sevimli dostlarımızın büyüklükleri ise; 30 cm ile 105 cm arasında değişmektedir. 17 adet türü olduğu düşünülen bu minik dostların en ağırı İmparator Penguendir. (45 kilogram)

Soğuktan sıcağa doğru gidildiğinde boylarının küçüldüğünü görürsünüz. Peki bu sevimli paytaklar ne ile beslenir? derseniz; denizlerde bulunan kabuklular, balık ve mürekkep balıkları ile beslenirler. Tüylerinin kuş tüyleri ile yakından uzaktan alakası yoktur. Sırt kısımları siyah veya gri olan ve karın bölgesi ince ile pulsu tüylerle kaplıdır. Penguen türlerini birbirinden ayırmak için; başlarında ki renkli tüylere dikkat etmek gerekir. Peki, dimdik ayakta durabilmelerinin sebebini merak ediyor musunuz? Kuyrukları oldukça kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğundan dolayı çok rahat bir şekilde dimdik ayakta durabilirler. Uçamayan deniz kuşları olan penguenler; denizde saatte 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Hatta öyle ki bazı anlarda bu hız iki katına çıkabilir.

Neden uçamadıklarını ise şu şekilde açıklayabiliriz; penguenlerin kanatları uzun telek tüylerinden yoksundur. Ayrıca ikiye bükülmez, bu yüzden de uçamazlar. Uçamayan bu kanatlar yüzerken çok iyi birer yüzgeç olur. En sevimli hareketleri ise; buz üzerinde sıçrayıp çok iyi kayabilmeleridir. Kendilerini bir kızak gibi kullandıkları zamanlarda da çok tatlı oluyorlar. Göğüslerinin üzerinde yatıp yüzgeç kanatlarının yardımı ile kayarak karada birkaç yüz kilometre içeriye rahat gidebiliyorlar. Fakat üreme mevsimlerinde devamlı karada bulunurlar. Bu arada yumurtlayarak ürerler. Derilerinin altında kalın yağ tabakaları bulunur ve vücutlarını kaplayan sık tüyler sayesinde Antarktika’nın bir insanı buza çevirebilecek soğuklarından korur. Bununla birlikte vücut ısılarını kontrol edebilen ve ayarlayabilen otomatik bir mekanizmaya sahiptirler. Gerekli olduğunda kan damarları ile deriye giden kanı azaltıp, yükselterek ve tüylerini dikleştirerek vücut sıcaklıklarını kontrol edebilirler. Güney Kutbu’nda bulunan penguenler 40 °C’lik vücut ısıları ile -40 °C’lik (yazarken üşüdüm!) Antarktika soğuğuna uyum sağlayan canlılardır. Vücutlarında bulunan tüy, yağ ve besinlerden elde ettikleri enerji ve kontrol mekanizmaları ile 80 °C’lik ısıya kadar çıkabilirler. (Doğanın mükemmel dengesi diyor ve saygı duyuyoruz!)

Antarktika’da bulunan ve kral penguenler olarak adlandırılan tür bir günde ortalama olarak 140 defa suya dalar. Bu dalışların sadece %10’unda avlanıp, beslenebilirler. Tüy dipleri, deriye yakın bir kısımda ısıya karşı yalıtkan olan bir iç tabaka oluşturarak; minik bedenlerini soğuktan korur. Bazı penguen türler, kuluçka dönemlerinde dört aya kadar açlığa dayanabilirler. Bu süre içerisinde vücut ağırlıkları yarısına düşer. Antarktika dışında yaşayan penguenlerin; acımasız su dalgaları ve alıp götüren buz kütleleri ile Güney Kutbu’na geldikleri düşünülmektedir.

Üreme dönemlerinde; bir kısmı yan yana yuvalar inşa ederek yüz binlerce bireyden meydana gelen kuluçka kolonileri oluştururlar. (Hepsini bir arada gördüğünüzü düşünsenize! Ne fotoğraf olur ama!) Yuva yapan penguen türleri 2-3 yumurta yumurtlar ve yavrusunu korur. Fakat imparator penguen ve kral penguen adını verdiğimiz türler; yuva yapmaz ve bir yumurta yumurtlarlar. Bu yumurtalarını ise; ayakları üzerinde ve karınlarının altında bulunan gerçek kuluçka derisinin altında muhafaza ederek soğuktan korunmasını sağlarlar. Yuva yapan dişi penguenlerin erkekleri; sevimli eşlerine çakıl taşları hediye ederek kur yaparlar. (Şuan hepinizin gözlerinden kalplerin çıktığını biliyorum!) Dişi penguenler ise karlar eridiği takdirde bu taşlar ile yuvalarının seviyesini yükseltir. Dişi ve erkek eşitliğinin bulunduğu! penguenlerde; dişi ve erkek sırayla kuluçkaya yatar. Kuluçka döneminde yumurtayı bırakmamak için beslenmezler. Dünyaya gelen yavrular anne ve babaları tarafından bakılır, beslenir ve ısıtılır. (Kadın erkek eşitliğinin bir göstergesi daha! Sizde hala çocuğu uyutmaya çalışın.) Ailesi onu yaşama hazırlar. Bu arada birçok hayvanın aksine penguenler ölene kadar tek eşli bir yaşam sürerler. (Şuan sevgim iki katına çıktı! 😍)

Penguenler insanlardan kaçmazlar. Tam da bu yüzden yağlarını kullanmak isteyen acımasızlar tarafından çok miktarda avlanarak, tüketimi sağlanıyor. Çıkarılan kanunlarla nesilleri korunmaya çalışılan bu minik dostlarımızın dünyanın birçok hayvanat bahçesine de uyum sağladıkları görülmüştür. (Onları avlayanları kınıyor ve hak ettiklerini bulmalarını diliyorum. Hangi hayvan olursa olsun, yaşama hakkına saygı duymak zorundayız. Penguen avcıları da dahil keyif için hayvanları avlayanlar; hayvanları sevmeyebilirsiniz fakat, sizin nasıl yaşama hakkınız varsa onların da var ve siz bunu ellerinden almamalısınız!)


Penguenler Hakkında İlginç Bilgiler

🐧 Genel olarak hepsi Güney Yarım Küre’de yaşar. Galapagos penguenleri ise Kuzey Yarım Küre’ye geçen tek penguen türüdür.

🐧 Penguenler sudan 1,8 metre kadar yukarıya zıplayabilirler.

🐧 Genellikle günlerinin yarısı suda ve yarısı karada geçmektedir. (Kuluçka dönemleri hariç!)

🐧 Antarktika’da penguenlere karada saldıran bir yırtıcıya rastlanmamıştır.

🐧 ABD’de penguen yemek yasaktır.

🐧 2009 Yılında bir penguen kolonisini yırtıcılardan korumak için insanlar birlikte çalışmışlardır.

🐧 Penguenler etçil hayvanlardır.

🐧 İmparator Penguenleri adını verdiğimiz tür; 500 metreden daha derine dalabilir ve suyun altında 27 dakikaya kadar kalabilirler.

🐧 Papua penguenleri suda saatte 35 kilometre hıza ulaşabilir.

🐧 En küçük penguen cinsi; Küçük Mavi Penguenlerdir ve boyları sadece 40 cm’dir.

🐧 En penguen cinsi ise; İmparator Penguenlerdir ve boyları 120 cm’e kadar ulaşabilir.

🐧 Penguenlerin çift renkli olmaları bir nevi kamuflaj görevi görüyor. Siyah sırtları sayesinde yukarıdan dikkat çekmiyor ve beyaz karınları deniz altından bakıldığında yüzeyden ayırt edilemiyor.

🐧 Bulunan fosillere göre penguenlerin 36 milyon yıldır yer yüzünde olduğu düşünülüyor.

Bu Yazıyı Okuyanlar Bunları da Okudu . . .

Share
Web sitemizden yazı kopyalayıp, başka platformlarda yayınlamak telif suçu kapsamında cezalandırılacaktır. Web Sitemize Hoş Geldiniz.Twitter Takip Edilesi Hesaplar >> @tarihnedio , @SerhatOner24

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here