Kız Kulesi İstanbul‘un hatta ülkemizin en değerli en özel yapıtıdır. Manzarasına doyum olmayan bu eser ayrıca Roma İmparatorluğundan kalmış tek mimari eserdir. Geçmişte bir çok alanda kullanılmıştır. Bir çok efsanesi olan,doğruluğu en düşük olan eserdir.
Kız Kulesi, İstanbul Üsküdar’da,İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapı ve kıyıya uzaklığı 150 ila 200 metre mesafededir. Geçmişte bir çok amaç için kullanılmıştır; vergi toplamak , savunma amaçlı, deniz feneri, hastane ve radyo istasyonu gibi…
Cumhuriyet’in ilanının ardından bir süre deniz feneri olarak kullanılmış, 1964’ün 28 Eylül tarihinde Milli Savunma Bakanlığı’na devredilmiştir. Kule 1982 yılında Denizcilik İşletmeleri’ne verilmiştir.1995 yılında Kule’nin işletmesi 49 yıllığına kiralanmıştır. Bunun ardından kule restore edilmiştir ve 2000 yılında restoran olarak hizmete açılmıştır.
Bugün görülen kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih devri yapısıdır. Kulenin etrafındaki sahanlık geniş kaplanmıştır. Üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren Sultan II.Mahmud ’un, Hattat Rasim’in kaleminden çıkmış. 1832 tarihli bir tuğrası vardır. Kulenin Eminönü tarafı daha genişçe olup burada bir de sarnıç vardır.
- Geçmiş ve Geçmişte Kalanlar - 25 Mart 2018
- Psikanalist ”Erich Fromm” - 23 Mart 2018
- Öldükten Sonra Değeri Bilinen Sanatçılar - 21 Mart 2018