Georgios Grivas
Georgios Grivas (Yeoryos Grivas) 5 Temmuz 1897 yılında Teodoros Grivas ve Kalomira Hacımihail çiftinin dördüncü çocuğu olarak Kıbrıs’ta dünyaya geldi. Babasının fizikçi olmasını istediği Grivas, 1916 yılında Kıbrıs’tan kaçıp Atina Askeri Akademisi’ne başvurdu.
Daha sonra Fransız Askeri Okulu’nu bitirip Yunan Askeri Okulu’nda dersler vermeye başladı. 1925 – 1935 yılları arasında kaptanlık yaptı ve aynı dönemde Vasiliki Deka ile evlendi.
Çeşitli askeri kademelerde bulunan, dünya kamuoyunun EOKA adlı örgütle tanıdığı albay Grivas, 2. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan’ın kuzeyinde stratejik savunma planları üzerinde çalışırken Mussolini’nin Yunanistan’a saldırısının ardından, Arnavutluk cephesinde 2.Tümen kurmay başkanı olarak görevlendirildi.
Bağımsızlık hareketlerinden etkilenerek Türkiye’nin düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı’nın tetikleyicisi olan EOKA örgütünü 1954 yılında kurdu.
M.Ö 4. Asırdan beri bölgede egemenlik kurmaya çalışan güçlerin paylaşamadığı Kıbrıs, 1571’den 1878’e kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun parçası iken imparatorluğun zayıflamasıyla birlikte 1917 tarihinde Britanya İmparatorlu tarafından işgal edildi. İngiltere’nin hakimiyetini tek yanlı ilan ettiği 500 bin nüfuslu Kıbrıs’ın 400 binini Rum, 100 binini ise Türk asıllılar oluşturuyordu.

1930’lu yıllarda kolonilerini kaybetmeye başlayan İngilterenin, Kıbrıs’ta da hakimiyetinin sarsıldığı, kilise duvarlarına ENOSİS* yazılmaya başlanmasıyla iyice belirgin hale geldi.
Grivas, 1954 yılında St. George adlı bir kayıkla, Yunanistan’dan Kıbrıs’a silahlarla birlikte yola çıktığında ilk adımı atmış oldu.
Bu adımın ardından Albay Grivas liderliğindeki EOKA örgütü, Kıbrıs’ta ardı ardına gelen çatışma, suikast ve kanlı eylemlerin mimarı olarak adını duyurdu.
Dünya, örgütü, geniş yankı uyandıran ve tarihe Kanlı Noel olarak geçen, 2016 yılında yaşamını yitiren, Kıbrıs Türk Alayı doktoru Nihat İlhan’ın 3 küçük oğlu, Kutsi, Murat, Hakan ve eşi Mürüvvet İlhan’ı saklandıkları banyoda kurşuna dizmesiyle tanıdı.

Örgütü durdurmak ve Grivas’ı yakalamak isteyen İngiliz güçleri Trodos Dağları’nda çatışmalara girdi, örgüt dağıtıldı fakat Grivas yakalanamadı.
Kıbrıs’ı İngiliz yönetimi ve Türk kesiminden temizleyip Yunanistan’la birleştirme (ENOSİS) fikrini benimseyen Grivas, 27 Ocak 1974’te saklandığı bir evde kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi.
- ENOSİS; Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasının benimsendiği bağımsızlık fikri.
- İyi Hâl Ceza İndirimi Nedir? - 5 Mart 2018
- ‘Dünyayla Yaralı” Şair; Nilgün Marmara - 16 Şubat 2018
- Georgios Grivas Aslında Kim ? - 28 Ocak 2018