Empati; çoğumuz bu kelimeyi duyduğumuzda kafamızda az çok bazı tanımlar oluştururuz ve genel olarak ” Kendimizi başkasının yerine koyma durumudur.” diye özetleriz peki bu tanım ve bu tanıma yakın sayılabilecek tanımlar ne kadar yeterli, ne kadar doğru yapılıyor, yapılması gerekli mi?
Eleştiri; ve yine çoğumuzun günlük hayatımızda en çok yaptığımız en çok kullandığımız ifadelerin çoğu eleştiri olarak görülür. En basitinden kınama veya tebrik etme ifadeleri dahi bir nevi eleştiridir.
Her ne kadar uğraşırsak uğraşalım tam anlamıyla bir empati yapmak asla mümkün değildir; insanlar karşılarına gelen olaylarda sadece o an ki durumlarıyla tepki vermezler geçmişlerin, yaşanmışlıklarının etkisi her zaman bilinç altlarında bıraktığı etkiler tepkilerinde rol oynar. O yüzden ne kadar tanıdığımız biri dahi olsa hiçbir zaman tam anlamda empati kurmak mümkün olamaz. Ben benimdir, sen sensindir; ben tam anlamda sen olamam, sen tam anlamda ben olamazsın.
Saygı ve hoşgörü; her ne kadar birbirinden farklı tanımları bulunan kavramlar olsa bu ifadelerin kesişim yeri olarak “Başkalarının geçerliliklerine tepki göstermemek.” olarak görebiliriz. Herkesin doğruları; yaşayışlarından, hayatlarından, geçmişlerinden izler taşır. Bizler onların hayatlarını hiçbir zaman tam manasında bilemeyiz bu yüzden hiçbir zaman tam anlamıyla sağlıklı bir empati kuramayız ama saygılı ve hoşgörülü olduğumuz müddetçe herkesle doğru ilişkiler kurabiliriz. (TABİ Kİ ÖN YARGILARIMIZDAN KURTULDUĞUMUZDA)
David Icke’nin “Şefkat empatiye dayanır, empati de, başkalarına odaklanmayı gerektirir.” diye ünlü bir sözü vardır. Benim de “Sevgi saygıya dayanır, saygı da hoşgörüyle örtüşür.” diye hiç ünlü olmayan belki de hiç kimsenin bilmediği bir sözüm vardır ama ben herkesle iyi ilişkiler kurarım, başkalarına odaklanmayı beceremeyenler bunu başaramaz.
İkizlerin bile şu şu farklılıkları var gibi sıradan duyulmuş ve hiçbir zaman tamamen akılda kalmamış cümlelerden ise basitliğin gölgesine sığınarak HER BİREY ÖZELDİR KARDEŞİM demeyi tercih ediyorum. Eğer bir şeyleri seçebilip, ayırt edebiliyorsak bunlar hep farklılıklardan kaynaklanmaz mı zaten? Mesela renkler; mavi, sarı, kırmızı… Bunlardan sadece kırmızı renk olsaydı her yer kırmızı olsaydı?
1-) Dünya nasıl bir yere dönüşür…
2-) Ve daha önemlisi acaba biz o zaman onun bir renk olduğunu anlayıp, kırmızı adını koyabilir miydik…
- Empati Konulu Sempati Bir Yazı - 19 Ocak 2018
Çok açık ve başarılı
Çok başarılı ve gercek anlamda bizi açıklayan bir yazı olmuş
basit bir sekilde kullandıgımız ifadelerin aslında daha derin oldugunu basit bir sekilde örneklendirerek cok güzel bir yorumlama yapmıs tebrikler 🙂
Her insan karşısındakinden kendisini anlamasını ister empati kurmasını ister fakat empati istemekle kurulmaz. Her insanın yarası ayrı insan acı çekerse kendine çeker bir başkası onun acısını onun yerine çekemez veya mutluluğunu..
Yolun sonu görünüyor! güzel yazmışsın başarılar
Herkesin okumasi gereken guzel bi yazi olmus