Ekinoks gece ve gündüz süresinin ekvatorda eşitlenmesi demektir. Bu olayın gerçekleştiği tarihler vardır bunlar; 21 mart ve 23 eylül tarihleridir. Peki bu ekinoks tarihinde ve bu tarihten sonra dünya da ne oluyor?
Ekinoks tarihlerinde, yani 21 mart ve 23 eylül tarihlerinde güneş ışınları öğle vaktinde ekvatora dik (90°) açıyla gelir, bunun sonucunda ekvatorda 12 saat gündüz ve 12 saat gece yaşanır. Aynı zaman da gölge boyu da oluşmaz. Peki 23 eylül ekinoksu yani sonbahar ekinoksu nedir?
23 eylül tarihi kuzey yarim kürede sonbaharın ilk günü olduğu için buna sonbahar ekinoksu da denir. 23 eylül tarihinde güneş ışınları ekvatora 90° lik açı ile düşer bu yüzden gölge boyu oluşmaz. 23 eylül tarihinden sonra güneş güney yarım küreye dik düşmeye başlar bunun sonucunda gündüzler uzar geceler kısalır, yani güney yarım kürede ilkbahar başlıyor demektir. Aynı zamanda bu tarihde kuzey yarım kürede ise geceler uzar gündüzler kısalır. Yani kuzey yarım kürede sonbahar başlıyor demektir. Biz kuzey yarım kürede olduğumuzdan dolayı bu tarihe sonbahar ekinoksu diyoruz. Peki bu tarihde başka neler olur?
Aydınlanma çemberi kutup noktalarını teğet geçer. Aynı zamanda bu tarihte güneş iki kutup noktasında da görülür. Ve son olarak bu tarihte kuzey kutup noktasında 6 ay gece, güney kutup noktasında ise gündüz yaşanır. 21 mart tarihinde yani İlkbahar ekinoksunda ise bu durum tam tersidir. Yani bu tarihten sonra güneş ışınları kuzey yarım küreye dik açıyla gelir. Bunun sonucunda kuzey yarım kürede gündüzler uzar geceler kısalır, bu durum kuzey yarım kürede ilkbahar başlıyor demektir. Bu yüzden de ilkbahar ekinoksu da denir. Peki bunun üzerine ek bilgi de verelim bu bilgi kpss ve ygs sınavlarında çıkabilir!
Neden ekinoks tarihleri arasında 2 günlük gecikme var?
Bunun cevabını da şöyle izah edelim :
Dünya güneşin etrafında dolanırken kış mevsime denk gelen dönemlerde misal 3 ocak tarihinde güneşe en yakın olduğu zamandır…Bu tarihlerde dünya Güneşin çekim kuvvetinin artmasından daha hızlı döner..Bundan dolayı da olması gereken süreden iki gün önce tamamlar bu süreyi.Bundan dolayıda şubat 30 değil 28 çekecek şekilde belirlenmiştir..Bu iki gün eksikliğini kapatmak için..Şubat sonrasında zaten mart geldiği içinde martın 21 ne denk gelecek şekilde ekvatora dik gelir…Yine yaz mevsimlerinde misal 4 temmuz dünyanın güneş en uzak olduğu tarihte de güneşin çekim kuvveti azaldığından dönüş hızı yavaşlar ve eylül ayı iki gün gecikme ile ancak güneş ışınları 23’ünde ekvatora dik gelir.
Ekinoks tarihleri ygs konusudur dikkat edelim!!!.
- Genç Bir Yıldız: Hakim Ziyech - 19 Mart 2018
- Efsane Yakışıklı Futbolcu David Robert Joseph Beckham - 13 Şubat 2018
- Kıyamet Ve Ahiret: Kitaba Giriş - 26 Aralık 2017
Harika bir sey ya cok tesekkur ederimm ?? diğer konularida bekliyoruz inşallah
Cok saol elimden geldiğince yardımcı olacağım inşaallah
Şubatın 28 çekmesinin Dünya’nın yörünge hızı ile alakası yok. Roma İmparatoru Numa zamanında 1 yıl 355 gün sürüyordu ve bu adamın tek sayıları uğurlu görmesinden dolayı 12 ayın 11 ayını tek sayı çeken (31-29) aylara böldü (çünkü 355 gün en fazla 11 tane tek sayı çeken aylara bölünüyordu) ve 12.ay olan Şubata da 28 gün kaldı. Jul Sezar zamanında Julien takvimi yapılınca (M.Ö 46) bu sefer yıl
365 gün 6 saat olarak hesaplanıp(365.25 gün) artık olmayan yıllarda 6 ay 31 , 5 ay 30 çekecekti ve son ay olan Şubat 29 çekecekti.(O yıllarda Mart ayı yılbaşıydı) Jul Sezar öldükten sonra halk onun adına ‘Quintilis’ yani 5.ay olan bugün 7.ay olan Temmuz ayına Jul Sezar’ın ismini verince (July) ondan sonra gelen İmparator Augustinus da altta kalmamak için Sextilis yani bugün 8.ay olan Ağustos ayına kendi ismini verip Temmuz ayının 31 çekmesinden dolayı yine altta kalmamak için 30 gün çeken Ağustos ayına Şubat ayından 1 gün eksiltip eklemiştir. Yani tamamen İmparatorların isteği sayesinde olup bugüne kadar gelmiş. Hikayesi bu biraz uzun oldu ama asıl durum bu.
Ancak bu kadar net ve açık anlatılabilirdi tebrik ederim başarıli ve bilgili arkadaşım ??
Teşekkür ederim?
Güzel yazı olmuş tebrikler
Teşekkürler ?