
15 Nisan 1994 tarihinde Fas da Dünya Ticaret Anlaşmasının imzalanmasıyla kurulan Dünya Ticaret Örgütü faaliyete 1 Ocak 1995 tarihinde geçmiştir.
Ekonomik barış ve istikrar yaratmayı amaçlayan örgütün bakanlar komitesi Cenevre de bulunmakta ve en az iki yılda bir toplanmaktadır. Aynı zamanda birçok çalışma gurubu ve komitesi vardır.
Son olarak 30 Kasım 2015 tarihinde Kazakistan’ın da katılımıyla 160 üyesi bulunan Dünya Ticaret Örgütü küresel ticaretin sorunsuz, serbestçe ve öngörülebilir şekilde işlemesini sağlar. Üye ülkeler arasında küresel ticaret için yasal temel kuralları oluşturur ve somutlaştırır ve böylece uluslararası ticaret için bir sistem sunar.
Dünya Ticaret Örgütüne üye ülkeler:
Antigua ve Barbuda, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bahreyn, Bangladeş, Barbados, Belçika, Belize, Belize, Bolivya, Botsvana, Brezilya, Brunei, Burkina Faso, Burundi, Yeşil Burun Adaları, Kanada, Orta Afrika Cumhuriyeti, Şili, Kazakistan, Kolombiya, Kosta Rika, Fildişi Sahili, Küba, Kıbrıs, Kırgızistan, Çin, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Cibuti, Dominik, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, El Salvador, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gabon, Almanya, Gana, Yunanistan, Grenada, Guetamala, Gine, Yeni Gine, Guyana, Honduras, Hong Kong, Maceristan, İzlanda, Hindistan, Endonezya, İrlanda, İsrail, İtalya, Jamaika, Japonya, Kenya, Kore Cumhuriyeti, Kuveyt, Lesotho, Lihtenştayn, Lüksemburg, Makau, Madagaskar, Malavi, Malezya, Maldivler, Mali, Malta, Moritanya, Mauritius, Meksika, Fas, Mozambik, Myanmar, Namibya, Hollanda, Hollanda Antilleri, Yeni Zelenda, Nikaragua, Nijerya, Norveç, Pakistan, Paraguay, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Romanya, Saint Lucia, St. Vincent ve Grenadinler, Senegal, Sierra Leone, Singapur, Slovakya, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, Sri Lanka, Surinam, Swaziland, İsveç, İsviçre, Tanzanya, Tayland, Togo, Trinidad ve Tobago, Tunus, Türkiye, Uganda, Birleşik Krallık, ABD, Ukrayna, Uruguay, Venezuela, Zambiya, Zimbabve, Rusya, Karadağ, Tacikistan, Vanuatu, Yemen, Samoa, Moğolistan, Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti.
Dünya Ticaret Örgütü:
Çoklu ticaret anlaşmalarını uygular, denetlenmesini sağlar.
Ticari uyuşmazlıkları çözer.
Üyelerin ulusal ticari politikalarını takip eder.
Küresel ekonomi politikaları için diğer kuruluşlarla iş birliği yapar.
Dünya Ticaret Örgütü serbest ticaret için yaptığı çalışmalardan ötürü küreselleşme karşıtlarının hedefi halindedir.
Örgütün ana amaçlarından biri, ticaretin serbestleştirilmesinin teşviki ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Bunu gümrük prosedürlerini basitleştirerek ve bürokrasiler ile yolsuzlukları azaltarak gerçekleştirir.
Aynı zamanda:
Ticari anlaşmaları yönetir,
Ticari anlaşmaları ele alır,
Ulusal ticaret politikalarını inceler,
Gelişmekte olan ülkeler için teknik yardım ve eğitim sağlar.
- Virginia Woolf Kimdir? - 25 Ocak 2018
- Gezegen İsimlerinin Tarihçesi ve Anlamları - 24 Ocak 2018
- Burçlar Hakkında Bilinmeyenler - 24 Ocak 2018