DÖRTYOL’UN TARİHÇESİ
Dörtyol, Kurtuluş savaşı zamanında Fransızların işgaline uğramıştır. Yıllarca birlikte yaşadıkları Ermeniler, Fransızlarla işbirliği yapmışlardır. Halk arasında bazı kişiler haksız yere şehit edilmiştir. Halk savunmasız ve çaresiz kalmıştır, dağlara çıkmışlar oralarda günlerini geçirmek zorunda kalmışlardır. Buna daha fazla dayanamayan halk, halktan biri olan Kara Hasan adındaki kişinin önderliğinde bir araya gelmişlerdir. Halk, canını ve namusunu kurtarmak için, ellerindeki imkanları kullanarak silah satın almaya başlamıştır. Zamanla sayıları artmış olup 300-400 civarını bulmuştur. Oluşan bu milli teşkilat, Türkiye’de işgal güçlerine milli direnişi ilk başlatan teşkilat olmuştur. Halk Kara Hasan’a ‘Paşa’ unvanını vermiştir. Kara Hasan Paşa, düşmanların korkulu rüyası olmuştur. Milli mücadele’de düşmana karşı sıkılan ilk kurşun 19 Aralık 1918 tarihinde Mehmet Çavuş (Mehmet KARA) tarafından Dörtyol‘da sıkılmıştır. Bu haklı direniş sonuç vermiştir. 9 Ocak 1922 tarihinde halk bölgeyi düşmandan temizlemiştir. Her yıl bu tarihte halk kutlamalar yapmaktadır.
Tarihte bugün Dörtyol‘un kurtuluşunun 96. yılıdır. Şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyorum.
DÖRTYOL HAKKINDA
Dörtyol, Hatay’ın bir ilçesidir.
COĞRAFYA
İlçe, Amanos dağları ile Akdeniz’in İskenderun Körfezi arasında Dörtyol ve Payas Alüviyal ovalarından meydana gelmiştir. İklimi, yazları sıcak ve kurak olup kışları ılık ve yağışlıdır. Tipik bir Akdeniz iklimi vardır. İlçede yağışlar yağmur şeklindedir. Türkiye’de Rize ilinden sonra en fazla yağış alan yerlerden biridir. İlçe merkezinin denizden yüksekliği 70 m’dir.
EKONOMİ
Türkiye’de turunçgil üretimi ile ünlüdür. Sebze ve meyve çiftçiliği yapılmaktadır. İskenderun Demir-Çelik Fabrikası büyük geçim kaynağıdır.
MUTFAĞI
Hatay mutfağı bilinen bir kültürdür ve Dörtyol mutfağında da baharatlar çok sık kullanılır.
- Ispanaklı ve Kıymalı kömbe
- İçli Köfte
- Ekşili Çorba
- Yaprak Sarması ve Lahana Sarması (ekşisi ile)
- Mercimekli Sıkmaç
- Toğga (Soğan kavurmalı içli köfte ve Sömelek ile beraber)
- Pancar Çorbası
- Fellah Köftesi /Ekşili köfte
- Kömeç (Ebegümeci)
- Analı Kızlı (Yuvarlama)
- Etli Nohutlu Dövme Pilavı
- Börek Çorbası
- Turunç Kabuğu Reçeli,
- Kabak Tatlısı-Reçeli
DÖRTYOL’DA GEZİLECEK YERLER
- Cin Kulesi
- Payas Kalesi
- Issos Harabeleri
- Mancınık Kalesi
- Sahili
Yasemin Genç
instagram : yyasemingenc
En Son 3 Yazısı Aşağıdadır . . . (Tüm Yazılarını Görüntüle)
- Türkmençay Antlaşması Nedir ? - 10 Şubat 2018
- Bir Zafer: Fransızlar, Maraş ve Adana’dan Çekilmesi - 9 Şubat 2018
- Antep’in “Gazi” Unvanını Alması - 8 Şubat 2018