Bir araştırmacılar ekibi, CO2’yi bitkilerden daha hızlı organik bileşikler haline dönüştüren sentetik bir yol yapmayı başardı.
Herkes CO2‘de emici olarak fotosentezin rolünü bilir. Bitkiler işlerini yapıyor olduğundan kuşku duyulmuyorsa da artık bitkiler için absorbe edilecek ve “çözülebilecek” fazla miktarda CO2 var. Artı süreçte yer alan ana enzim ise bu kadar hızlı çalışmıyor. Thomas Schwander önderliğinde bir grup araştırmacı bu duruma yardımcı olabilir.
Science‘da yayınlanan bir araştırmada, araştırmacılar, CO2‘yi bitkilerden daha hızlı organik bileşikler haline dönüştüren sentetik bir yol yapmayı nasıl becerdiklerini ayrıntılarıyla anlattı. CO2 fiksasyonu’nu iyileştirecek bir enzim bulmak için araştırmacılar dokuz organizmadan gelen 17 enzimatik bileşiği özenle seçtiler. Bunlar, CO2‘yi organik moleküllere dönüştüren sentetik bir yol oluşturmak için aşamalı optimizasyonu kullanarak birlikte tasarlandı.
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi, canlı bir organizmada henüz uygulanmamış olsa da yeni yolun bitkilerdeki doğal Calvin Döngüsünden daha hızlı bir oranda CO2‘yi yakalayabileceğini gösterdi.
- Teknolojik Hasat - 12 Mart 2018
- Rus Seçimi İçin Facebook Analog Oluşturdu - 11 Mart 2018
- Özerk Araçların Yıkanması - 7 Mart 2018