Art Granfunkel

0
14

ART GRANFUNKEL
Artrhur Ira Granfunkel, 1941 yılında 5 Kasım’da doğmuş Amerikalı şarkıcı, şair, öğretmen ve aktördür. Gençlik yıllarında , Paul Simon ile folk rock müziğinde yaptığı düetlerle, Simon-Garfunkel folk rock ikilisi olarak tanınır.
Onun müzik kariyeri, top birde 10 hit, top üçte 20 hit, top altıda 40 hit içerir, 14 kere Adult Contemporary ‘de ilk 30 şarkıdaydı , 5 kere Adult Contemporary ‘de ve 2 kere İngiltere’de bir numara oldu ve People’s Choice Award adlı ödülü aldı.Onun yalnız ve ortak çalışmaları boyunca, Grammy Yaşam Boyu Başarı Ödülü de dahil 6 Grammy ödülü kazandı.1990’da, Granfunkel ve Simon , Rock and Roll Hall of Fame’e [Tarihte geniş kitleler tarafından bilinen insanları arşivleyip kaydeden bir kuruluştur.] alındı.
GENÇLİK YILLARI VE KARİYERİ
Gençlik Yılları
Arthur Ira Garfunkel, Newyork Eyaleti’nin Queens bölgesindeki Forest Hills ilçesinde doğdu. Babası bir seyyar satıcı olan Jacob ‘Jack’ Garfunkel, annesi Rose Garfunkel’di.Art, üç erkek kardeşten ortanca çocuktu. Büyüğünün adı Jules, küçüğünün adı Jerome’ydi. Ailesi aslında yüzyılın dönüm noktasında Amerika’ya göç etmiş ve Manhattan’a yerleşmişlerdi. Şöhretinden önce, Dayton Ohio’da bir aktör olarak çalıştı. Garfunkel bir yahudiydi; baba tarafından dedeleri Romanya’nın laşi şehrinden göç etmişlerdi. Anne tarafından kuzeni Lou Pearlman, ‘N Sync ve Backstreet Boys ‘ un kurucusudur.
Across Amerika DVD’ye göre, onun şarkı söyleme sevgisinin kökeni birinci sınıfa dayanır.Daha sonra, babası ona ses kaydedici aldı. Garfunkel, öğleden sonraları onunla vakit geçirir, şarkı söyler, ses kaydederdi. Şarkı söylerken yaptığı hataları fark eder ve kendisini geliştirmeye çalışırdı.1954 yılında Bar Mitzvah ‘ta, koro şefliği yapar ve ailesi için 4 saattten fazla çalışırdı.
Ergenlik çağındayken akciğer enfeksiyonuna yakalandı. O sıralarda basketbola ilgi duyuyordu. 1998’de yaptığı bir röportajda bu konuyla ilgili şöyle der ‘’ 1955 yılının yaz ayında, akciğer enfeksiyonuna yakalandım. Koşamıyordum, ama basketbolu çok seviyordum. Yazın çoğu zamanımı basketbolla geçirdim. Orta okuldan sonra hiçbir takımla beraber hiç oynamadım. ‘’
Garfunkel, 6. sınıftayken okulun mezuniyet töreninde ‘Alice Harikalar Diyarında’ oyununda oynarken gelecekteki şarkı söyleme partneri Simon ile tanıştı. Garfunkel, okulun yetenek gösterisi etkinliğinde Nat King Cole ‘ un ‘’Too Young’’ şarkısını söyledi. Garfunkel ‘i dinleyen Simon ilk kez şarkı söylemeye ilgi duydu.
1956 ve 1962 yılları arasında, ‘ Tom ve Jerry’ i beraber oynadılar ve ara sıra okulun dans gruplarına katıldılar.Onların idolü The Everly Brothers ‘tı. Ses uyumlarını kullanarak onları taklit ederlerdi. 1957 yılında, Big Records’un ikisine verdiği Tom ve Jerry lakabı adı altında ‘Hey, Schoolgirl’ şarkısını yaptılar. Bu şarkı popüler şarkılar listesinde 44. sıraya ulaştı.Garfunkel’e ‘Graft’ lakabı verildi. Onun bazı solo şarkıları isminin kısaltması olan Artie Garr adı altında yayınlandı.
Simon ve o ,Forest Hills High School’dan mezun olduktan sonra,Garfunkel ilk olarak Kolombiya Üniversitesi ‘ nin mimarlık bölümünde ihtisas gösterdi. Aynı zamanda Alpha Epsilon Pi kardeşliğinin (Yahudi Kardeşliği) bir üyesi , bir kardeşiydi. Üniversitedeki tenis, kayak, ekstrim ve bowling takımlarındaydı. Kampüsteki erkeklerden oluşan çalgısız gruba üyeydi. 1965’te sanat tarihinde ve 1967’de matematik eğitiminde üniversite hocalarından üstün başarı belgeleri aldı.Garfunkel ve Simon, ticari başarılarının zirvesindeyken Garfunkel Öğretmenler Üniversitesi’nde doktorasını yapıp derslerini tamamladı.
Simon ve Garfunkel
1963 yılında, ikili olarak söyledikleri şarkıları ‘Simon ve Garfunkel ‘ ismi altında yenilediler. 1964 yılının kasım ayında , ilk albümleri ‘Wednesday Morning ‘ yayınlandı. Bu albüm ciddi ve ticari bir başarı getirmedi ve ikili ayrıldı. Sonraki yıl ,film yapımcısı Tom Wilson ‘The Sound of Silence’ şarkısını kayıtlardan aldı ve elektrikli çalgılarla şarkıya destek katıp yayınladı. Bu şarkı popüler listelerde ilk sıraya oturdu.
Simon, ilk albümün başarısızlığından sonra 1965’te solo şarkılar yazmak için İngiltere’ye gitmiş ve orada ‘The Seekers’ şarkısının söz yazarı Bruce Woodley ile bir araya gelmişti. Ancak ‘The Sound of Silence’ şarkısının elde ettiği ticari başarılar neticesinde , Simon Garfunkel ile tekrar bir araya geldi.Beraber birçok etkileyici albümler yaptılar.’Bridge Over Troubled Water ‘ yüksek başarılar kazandı. 1967’ de ‘The Graduate’ filminin film müziğine katkıda bulundular. 1968’ in sonbaharında, İngiltere’ye turneye çıktılar.BBC’nin Kraft Hall yayınında bir konser verdiler. Aynı zamanda Garfunkel tek başına ‘For Emily , Whenever I May Find Her’ şarkılarını söyledi ve ayakta alkışlandı.
Bir şarkı yazarı olmamasına rağmen ‘ Scarborough Fair / Canticle’ şarkısını yazdı. Ses aranjörlüğü yaptı. ‘ The Boxer’ şarkısına yaptığı düzenlemelerle itibar kazandı. Ses montajları yaptı.
Kişisel farklılıkları arttığından ve menfaatleri farklılaştığından dolayı ,1970’te ‘ The Bridge Troubled Water’ adlı popüler albümlerinden sonra ayrıldılar. Bu tarihten sonra ikiside tek başına projelerine devam ettiler.1981’de Central Park’ta beraber konser verdiler. Bu konseri dünya turları takip etti. Beraber yeniden birleşerek yaptıkları ve sonra durdurdukları ‘Think Too Much’ albümünü Simon Garfunkel’den bağımsız ‘ Hearts and Bones ‘ adıyla yayınladı. İkili , 1990 yılında Rock and Roll Hall of Fame ‘ de yer aldı.
2003’te Grammy Hayatboyu Başarı Ödülü’nü aldılar. Ardından ABD’de turneye çıktılar. 2004’te tekrar turneye çıktılar. Roma’daki Collosseum’da 600.000 insanın katıldığı ücretsiz konser ile turu sona erdirdiler.
1970 – 1975 Yılları
İkilinin ayrılmasından sonra , üç yıl müzik adına boş geçirdiği dönemde, Mile Nichols ‘ un iki filminde oynadı. 1972 ‘nin başlarında üniversite ikinci sınıflara matematik ve geometri dersleri verdi.
1972’nin sonunda , ikilinin en iyi hitlerinin albümü yayınlandı. Garfunkel, başkanlık adayı George McGovern için bir konserde boy gösterdi. Böylece kendini müzik kariyerine dönmek için hazır hissetti. İlk albümü ‘Angel l Clare’ 1973’te çıktı. 1974 ‘ te ‘ Second Avenue’yi yayınladı.
Sonraki albümü 1975’te ‘ Breakway’ yayınlandı.
1976 – 1979 Yılları
1976’da Garfunkel birçok artist ile düet yaptı; Stephen Bishop’un Careless albümünde, James Taylor’ ın In The Pocket albümünde ve J.D Souther’in Black Rose albümünde.1976’nın aralık ayından eylüle kadar diğer albümü için çalışmalar yaptı.Çalışmaları sonunda ‘Watermark’ albümü 1978’de yayınlandı. Bu albüm halk tarafından dinlenmedi ve başarısız oldu. İki ay sonra, 1978 ocağında albümündeki ‘Criying İn My Sleep’ şarkısı tekrar yayınlandı ve Adult Temporary’ de 1 numara , popüler listelerde 17. oldu. 1978’de ABD ve Kanada’ya turneye çıktı.
1979’da ‘Fate For Breakfast’ albümünü yayınladı. Bu onun Amerika’daki ilk başarısızlığıydı. Bu albüm İngiltere’de büyük bir başarı yakaladı. ‘ Bringht Eyes ‘şarkısı, Watership dizinde kullanıldı. Albümü yayınlandıktan 3 ay sonra, sevgilisi Laurie Bird 1979’ da intihar etti. 1980 ‘ ne kadar müziğe dair birşry yapmadı.
1980 – 1995 Yılları
Sonraki albümü kariyerindeki en başarısız albümü oldu. 1981’de ‘Scissors Cut’ albümünü çıkardı. Bu albümde 3 şarkı bulunur. Albümün umut kırıcı satışlarından sonra , Granfunkel ve Simon tekrar bir araya gelip Central Park’ta konser verdiler ve dünya turu yaptılar. Turda birçok anlaşmazlık yaşadılar.
1984’te ,Mike Batt’ın ‘ The Hunting of Snark’ albümünün konsepti için kasap rolünde oynadı. Yine bu yıl onun ilk derleme albümü ‘ The Art Garfunkel Albüm’ yayınlandı.
Babasının ölümü, müzik sahnelerinden tekrar ayrılmasına neden oldu. Depresyona girdi. 1985’te Kathryn Kim Cermack ile tanışıp Eylül 1988’de onunla evlendi. Bu yıl ‘Lefty’ albümünü yaptı.
1996 – 2006 Yılları
Garfunkel’in Ellis Adası’ndaki kayıt odasında kaydedilen canlı konseri , misafirleri James TAYLOR’A, EŞİ Kim ve oğlu James’ a gösterildi.
2003’ te ‘ Everythings Waits to be Noticed ‘ albümündeki birçok şarkının sözü onun yazdığı şiirlere aitti.Albüm onun gençlik yıllarından bu yana şarkı yazarlığındaki ilk eseri olarak tanınır.
2007’de ilk Rhino-Atco albümü ‘ Some Enchanted Evening ‘ ABD’de yayınlandı.
2008’den Günümüze Kadar
2009’da, HBO televizyonunun ‘Prime Minister’ dizisinin bir bölümünde oynadı. Bu yıl oğlu ve 4 müzisyenle beraber turlara devam etti. 13 Şubat 2009’ da , 7 aydır kapalı olan Simon ve onun müzik grubu Newyork’S Beachon Theatre ‘da yeniden açıldı. Simon , Garfunkel’i ‘ benim eski arkadaşım’ diyerek tekrar sahneye çağırdı. Beraber üç şarkı söylediler.
2009 yazında ikili Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya turuna çıktı. Newyork’ta , Rock and Roll Hall of Fame ‘in 25. Yıldönümü için konsere katıldılar.
Kasım 2011’de , sigarayı bırktığı için küçük bir felç (Parezi) geçirdi.Oysaki 2011’de turlara çıkacaktı. Önceden yazdığı 35 şarkı tekrar yayınlanınca turlara devam etmek istedi. ABD ve İsviçre’de 19 solo gösterisi ve planladı. Ancak 16 ‘sı ses sorunlarından dolayı iptal edildi. 2013’te bu konuyla ilgili şöyle dedi: ‘Sesim daha iyiye gidiyor ve ben hala buradayım.’ ve küçük gösterilere başladı. 2014’te akustik gitar ve Tab Laven ile turlara devam etti.
Şiir
Garfunkel, bir kitap kurduydu. Okumayı çok severdi.
Onun şiir kariyeri 1981’de,Simon ile yaptığı 1981 – 1982 turunda İsviçre’de başladı.1989’da düzyazı şiirlerinin toplandığı Still Water beğeni kazanmak için yayınlandı. Konuları ; babasının ve sevgilisinin ölümlerinin ardından girdiği depresyon, Paul Simon ile arkadaşlığı ve müziğe geri dönme sevincidir.
Garfunkel’in web sitesi 1968’den beri onun okuduğu her kitabı yıldan yıla yeniler. Bu listede binden fazla kitap vardır. O aynı zamanda Random House Sözlüğü’nün hepsini okumuştur. Filozof Jean- Jacques Rousseau ilgisini çeker. Bu yüzden onun kitabı Confessions ‘ı (İtiraflar) üç kere okumuştur.
Özel Hayatı
1972’de mimar Linda Marie Grossman ile evlenip 1975 ‘te boşandı.1974 ‘ te oyuncu ve fotoğrafçı Laurie Bird ile onun intiharına kadar romantik bir aşk hayatı yaşadı.
Depresyona girdiği dönemde oyuncu Penny Marshall ona yardımcı oldu ve aralarında kısa süren bir yakınlık başladı. Bu ilişki bitsede hep arkadaş kaldılar.
1985’te bir model olan Kathryn Kim Cermark ile tanışıp 1988’de evlendi. İki çocukları oldu.
Newyork’un yerlisi olmasına rağmen , yaşamı boyunca Philadelphia Phillies ( Amerikan profesyonel beyzbol takımı) hayranıydı.
Favori pop şarkısı The Beatles’ın ‘Here , There and Everywhere ‘ şarkısıydı. Favori albümü, Fleetwood Mac’in ‘Rumours’ albümüydü.
İki kere kenevir bitkisinden yapılan psikoaktif madde(Esrar) kullandı(2004 ve 2005’te).
1972‘ de de En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Altın Küre’ye aday gösterildi.
Aldığı Ödüller
-1969,Mrs. Robinson için Grammy Ödülü , Yılın Kaydı (Simon ile beraber)
-1969,Mrs. Robinson için Grammy Ödülü , En iyi Çağdaş Pop Performansı (Simon ile beraber)
-1970, Bridge Over Troubled Water için Grammy Ödülü , Yılın Albümü (Simon ile beraber)
-1970 , Bridge Over Troubled Water için Grammy Ödülü , Yılın Kaydı (Simon ile beraber)
-1970, Bridge Over Troubled Water için Grammy Ödülü , Vokalisti Eşlik Eden En İyi Düzenleme
-1977, , Bridge Over Troubled Water için, Britannia Ödülü,1952 ve 1977 yılları arasında En İyi Uluslar arası Pop ve Single
-1998, Songs from a Parent to a Child için , Grammy Ödülü, En İyi Çocuk Albümü
– 2015, The German Sustainability Ödülü
Yurt Dışındaki Çalışmaları
-Rock and Roll! The First 5.000 Years(1982) – revü
-Mice Nichols ve Elaine May : Together Again on Breadway(1992) – konserde şarkı söyleme
-The Graduate (2002) – şarkı yazıcılığı

  • Diskografya
  • Angel Clare (1973)
  • Breakaway (1975)
  • Watermark (1977)
  • Fate for Breakfast (1979)
  • Scissors Cut (1981)
  • The Animals’ Christmas (Amy Grant ile) (1986)
  • Lefty (1988)
  • Songs from a Parent to a Child (1997)
  • Everything Waits to Be Noticed ( Maia Sharp ve Buddy Mondlock ile) (2002)
  • Some Enchanted Evening (2007)
  • Filmografya
  • Yıl Film ve ya Telvizyon Dizisi Rolü Notlar
    1970 Catch-22 Lieutenant Edward J. Nately III Debut Ekran Rolü
    1971 Carnal Knowledge Dr. Sandy Kaufman Golden Globe Award for Best Supporting Actor – Motion Picture için aday gösterildi.
    1973 Acts of Love and Other Comedies Nick Televizyon  filmi
    1980 Bad Timing Dr. Alex Linden Winner of the 1980 People’s Choice Award
    1980 Laverne & Shirley The Mighty Oak “The Beatnik Show” bölümü
    1986 Good To Go S.D. Blass Out of Print
    1990 Mother Goose Rock ‘n’ Rhyme Georgie Porgie Televizyon filmi
    1993 Boxing Helena Dr. Lawrence Augustine
    1994 Frasier Chester (voice) “Adventures in Paradise: Part 1” bölümü
    1998 54 Himself Küçük rol
    1998 Arthur Singing Moose (voice) “The Ballad of Buster Baxter” bölümü
    2000 Longshot Himself Küçük rol
    2003 American Dreams Mr. Greenwood “False Start” bölümünde
    2009 Flight of the Conchords Himself “Prime Minister” bölümünde
    2010 The Rebound Harry Finklestein En son performansı
    2011 Beatles Stories Himself Belgesel

You may also like

Share

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here